
Campanya d’actuacions en el patrimoni de les colònies industrials 2025
Millora de la il·luminació interior de l’església de Viladomiu Nou
L’església del Sagrat Cor de Viladomiu Nou – Gironella és un edifici construït l’any 1905, restaurat i ampliat l’any 1941 després de la Guerra Civil, per l’arquitecte Isidre Puig Boada, considerat com un dels més directes col·laboradors i deixebles d’Antoni Gaudí.
L’església és d’una sola nau amb capelles laterals capçada per un absis poligonal i coberta amb volta d’aresta. L’altar està al centre del presbiteri sota un baldaquí amb quatre capitells corintis decorats amb fulles d’acant i acabat amb la base on s’alça el fust.
En la nau es distribueixen sis capelles laterals, tres per banda. Les dues primeres, a tocar del presbiteri hi ha dos altars, un dedicat a la Puríssima i l’altre a Sant Josep.
Tos dos altars son d’una notable bellesa. El dedicat a la Puríssima es tracta d’un conjunt de relleu de pedra del que sobresurt la imatge de l’ascensió de la Mare de Déu sobre la lluna envoltada d’àngels. La dedicada a Sant Josep destaca la imatge de pedra del sant acompanyat de Jesús encara nen que li besa la mà. Les dues situades al fons de la nau, una dedicada al Sant Crist i al seu davant hi ha la pica baptismal.
El conjunt de l’església conforma una unitat arquitectònica d’una bellesa i unitat notables a les que s’hi sumen diversos elements artístics singulars com el baldaquí i les pintures de l’absis, que li aporten una imatge d’arquitectura noucentista.
Les pintures murals de Jaume Busquets
La imatge central del Sagrat Cor forma part de l’absis poligonal i de la cúpula semicircular. En aquest absis hi ha unes grans pintures. Es tracta de teles de grans proporcions, una central de 265 x 196 cm i dues laterals de 384 X 247 cm, realitzades per Jaume Busquets i Mollera (Girona 1903 – Barcelona 1968) l’any 1941 coincidint amb la reforma de l’església després de la Guerra Civil.


Segons Mn. Joaquim Calderer, que fou director del Museu Episcopal de Solsona, “aquestes pintures incomprensiblement han passat desapercebudes o almenys aquesta és la impressió a la qual hem arribat després de no poques indagacions”.
La pintura central representa la Curació del criat del Centurió, la de l’esquerra representa el Sermó de la muntanya i a la dreta la Multiplicació dels pans i els peixos, al·legories de les virtuds teologals Fe, Esperança i Caritat, respectivament.

Les dues grans pintures de l’absis foren restaurades per encàrrec de Mn. Joaquim Calderer a la restauradora del MNAC Marta Serra, l’agost de 2005.
El número 19 de la revista Taüll de desembre de 2006, editada pel Secretariat Interdiocesà per a la Custòdia i Promoció de l’Art Sagrat de Catalunya, inclou un article sobre l’obra de Jaume Busquets signat per Joaquim Calderer. En aquest article, centrat en l’obra de Busquets i especialment, en les pintures que realitzà a l’església de Viladomiu Nou, hi podem llegir:
“A més del seu indubtable valor artístic, cal valorar-ne l’estudiada composició que invita l’espectador a integrar-s’hi plenament“.
Les diferents tonalitats amb què juga el pintor i l’estudiat moviment dels personatges augmenten l’interès d’aquesta pintura, que evoca tota la serenor d’un capvespre singular. Destaquen els tons càlids i la gran lluminositat de tota la composició.
La il·luminació actual de l’església
La nau de l’església està il·luminada per diferents làmpades de forja d’un estil singular, dues d grans sobre el presbiteri i sis més situades, tres per banda, sobre els bancs dels fidels.
Complementen aquests punts d’il·luminació diverses làmpades situades al voltant del baldaquí
Més informació: Projecte de renovació de la il·luminació de l’església de Viladomiu Nou
PARTICIPA FENT UNA APORTACIÓ ECONÒMICA (*)
Moltes gràcies!
La nova Llei de mecenatge millora les deduccions dels donatius a l’Església a la declaració de la renda. Persones físiques: Donatius de fins a 150 € desgravació d’un 80 %. Donatius superiors, desgravació d’un 80 % dels primers 150 € i un 35 % de la resta. Persones jurídiques: Donatius en general, desgravació d’un 40 %.