Skip links

Cinema: històries amb trens

Projecció en pantalla 4×3 metres de pel·lícules clàssiques i recents en les que el tren és protagonista

Divendres, 13 / Teatre de Cal Rosal

19 h: Con faldas y a lo loco (Some Like It Hot) de Billy Wilder (1959) amb Marilyn Monroe, Jack Lemmon, Tony Curtis

Època de la Llei Seca (1920-1933) Joe i Jerry són dos músics del munt que es veuen obligats a fugir després de ser testimonis d’una venjança entre dues bandes rivals. Com que no troben feina i la màfia els persegueix, decideixen vestir-se de dones i tocar en una orquestra femenina. Joe (Curtis) per conquistar Sugar Kane (Monroe), la cantant del grup, fingeix ser un magnat impotent; mentrestant, Jerry (Lemmon) és festejat per un milionari que vol casar-se amb ell.

22 h: Compartimento Nº 6 (Hytti nro 6 / Compartment No. 6) de Juho Kuosmanen (2021) Gran Premi del Jurat Festival de Cannes 2021

Una jove universitària finlandesa agafa un tren cap a Moscou per anar al jaciment arqueològic de Múrmansk. Allà haurà de compartir el compartiment amb un desconegut, un miner rus. Aquesta convivència i unes trobades improbables uniran a poc a poc aquests dos éssers completament oposats.

Dissabte 14 d’octubre / Edifici Batan i Cardes de la fàbrica de Cal Pons (Puig-reig)

19 h: Los apuros de un pequeño tren (The Titfield Thunderbolt) de Charles Crichton (1953)

Encantadora i entranyable comèdia ferroviària dirigida per Charles Crichton amb l’inconfusible segell britànic dels Estudis Ealing, responsables d’algunes de les millors comèdies de la història del cinema. Tot i el seu innocent plantejament la història escrita per T.E.B. Clarke guarda la important lliçó sobre la força de la unió popular i l’esperit de superació.

Un petit poble anglès està a punt de perdre la seva estació de tren, per això decidiran unir esforços i fer-la funcionar ells mateixos, competint amb la companyia local d’autobusos.

Preu pel·lícula: 3 euros

El cinema a les colònies del Llobregat

Una de les primeres pel·lícules que van exhibir els germans Lumière, que feia només poques setmanes, un 28 de desembre del 1895, havien inventat el cinema com a espectacle públic amb la primera funció pagada de pel·lícules, va ser L’arribada del tren a l’estació de Ciotat.

Es tractava d’un programa de deu curts molt senzills als quals es va sumar després L’arribada del tren, ja el 1896. La pregunta que es fan alguns estudiosos i historiadors és “En veritat es va espantar la gent?”. Sembla un mite ressonant però no gaire senzill de demostrar.

Amb aquestes projeccions en dos espais emblemàtics de Cal Rosal i Cal Pons, utilitzant les darreres tècniques de projecció, es vol fer un reconeixement del vincle important existent entre el tren i el cinema, des dels mateixos orígens de la indústria cinematogràfica, a la vegada que es recupera la important tradició cinematogràfica existent en moltes de les colònies del Llobregat.

Amb la participació de Kino Puig-reig, Konvent Cal Rosal, Associació Cultural i Esportiva Cal Rosal, Àmbit de Recerques del Berguedà, Amics de les Colònies de l’Alt Llobregat, amb la col·laboració dels ajuntaments de Puig-reig i Berga

Explore
Drag