Skip links

De cara al riu Jornades a l’entorn natural del Llobregat / Maig 2024

De cara al riu és un programa de sensibilització i educació ambiental al voltant del riu Llobregat al seu pas pels municipis del baix Berguedà, durant quatre jornades durant el mes de maig.

L’objectiu d’aquestes jornades, organitzades per l’Associació d’Amics de les Colònies Industrials de l’Alt Llobregat i l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Ametlla de Merola, amb el suport de l’Ajuntament de Puig-reig i la Diputació de Barcelona, és sensibilitzar a la població en general, especialment escolars i públic jove, sobre els espais fluvials com a llocs on desenvolupar-hi diferents activitats.

Les temàtiques a tractar son la gestió i ús de l’aigua, la qualitat mediambiental i la preservació de la biodiversitat, la contaminació i gestió dels residus així com els reptes que cal afrontar davant l’emergència climàtica.

Dissabte, 25 de maig 2024

Parlem del riu – Jornada mediambiental al voltant del Llobregat

De 10 a 13.30 h Torra Nova de Cal Pons – Puig-reig

La jornada mediambiental celebrada dissabte 25 d’abril, va ser seguida per més d’una cinquantena de persones, totes interessades en el contingut que s’exposava, vinculat al riu Llobregat i al tram de les colònies industriuals, entre l’Ametlla de mwerola i Cal Rosal.

L’alcaldessa de Puig-reig, Eva Serra, conjuntament amb representants de l’Associació d’Amics de les Colònies Industrials de l’Alt Llobregat i l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Ametlla de Merola, van ser els encarregats d’obrir l’acte. Aquesta era la primera jornada de caràcter divulgatiu sobre el riu Llobregat que s’organitzava al municipi de Puig-reig, amb la voluntat de tenir continuitat en properes edicions.

Jornada Parlem del riu a la Torre Nova de Cal Pons

Al llarg del matí diversos especialistes presentaran diferents propostes sobre l’ús de l’aigua i els ecosistemes fluvials de la ma d’entitats i col·lectius que treballen aquesta temàtica de l’aigua.

Així, en un primer bloc, prendran la paraula Joan Riera, pprofessor del Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona, que parlarà sobre l’ecologia de rius.

Roger Argelich, de FEHM (Freshwater Ecology, Hydrology and Management) de la Universitat de Barcelona, tractarà sobre Lectura i avaluació fluvial i el projecte Llegim el Riu

Antoni Munné, cap del Departament de Control i Qualitat de les Aigües de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) tractarà sobre la gestió de l’aigua.

En un segon bloc, van intervenir Xavier Campillo, del Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, que parlà de la proposta de l’entitat la via verda del Berguedà, seguint l’antic recorregut del ferrocaril de l’Alt Llobregat com a eix de comunicació i mobilitat sostenible entre els municipis i les colònies industrials situades al llarg d’aquest tram.

També es va exposar el treball que realitza l’organització d’Olesa de Montserrat en diversos punts del riu al seu municipi, com exemple d’entitat mediambioental local.

Una taula rodona en la que hi participaran tots els ponents per trobar punts d’actuació en comú al voltant de la protecció del Llobregat, va cloure la sessió.

Activitats per a infants

Jornada Parlem del riu a la Torre Nova de Cal Pons
Jornada Parlem del riu a la Torre Nova de Cal Pons

Paral·lelament a la jornada,als jardins al costat de la torre es va fer diverses activitats per a infants i famílies a càrrec del grup d’educació ambiental RuralSalut.

ACTIVITATS ANTERIORS

Dimecres, 1 de maig

10 h. Passejada vora el riu a l’Ametlla de Merola

El dimecres 1 de maig, Festa del Treball, vam iniciar el programa amb una passejada al costat del riu des de l’Ametlla de Merola guiada per Salut Rural, especialistes en educació ambiental.

Va ser un recorregut immersiu a tocar el riu per conèixer diferents aspectes de vegetació i fauna que s’hiu troben, amb explicacions sobre l’estat de conservació de les diverses espècies que configuren aquest ecosistema fluvial.

12 h Manifest del Riu

Al final de la passejada, es va fer lectura del Manifest del Riu, un document que posa de relleu diferents problemàtiques que afecten el curs de l’aigua i els seus voltants així com les diferents amenaces que pateix el riu per efectes de l’activitat humana.

Lectura del Manifest del riu ! de maig a l’Ametlla de Merola

El document ha de servir de guia per un millor manteniment i conservació de tots els elements que el conformen.

Diumenge, 5 de maig

10 h L’energia del riu / l’Ametlla de Merola

També a l’Ametlla de Merola, diumenge 5 de maig vam poder fer un interessant recorregut guiat per especialistes, des de la resclosa i els bagants fins a la turbina i retorn de l’aigua al riu.

L’objectiu era conèixer els diferents elements que s’han construït per utilitzar l’aigua del riu com a font d’energia i per moure aquestes fàbriques situades a peu de riu. Així, amb bones explicacions vam conèixer la història de la colònia des de la construcció de la reclosa, el canal i la turinina, que encara genera energia elèctrica.

Divendres, 10 de Maig

Exposició fotgràfica amb xerrades sobre la vida prop del riu / Biblioteca de Gironella

El rup naturalista de l’Ametlla de Merola ofereix aquesta interessantexposició de fotografies sobre la fauna que es troba a prop del riu als voltants de la colònia.

L’exposició va acompanyada de dues xerrades, una sobre el bosc de birbera, i la segona sobre la colònia de falcies que nidifiquen a tocar el canal de l’Ametlla.

Dissabte, 11 de maig

De 10 a 12 h Let’s Clean Up / Accions de neteja a diversos punts del Llobregat

Coincidint amb la Setmna dels residus, el dissabte dia qq de maig es van realitzar diverses accions de neteja en diversos punts del Llobregat edins la iniciativa Let’s Clean Europe amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Residus

  • Viladomiu Vell
  • Viladomiu Nou
  • Cal Prat
  • Cal Pons – Serradora Boix
  • Cal Vidal
  • l’Ametlla de Merola

Accions promogudes amb la col·laboració de les diverses associacions de veïns i el suport dels ajuntaments de Puig-reig i Gironella. 

Festa final del Clean Up / Pont de Periques – Puig-reig

Amb tots els participants en el Clean Up juntament amb autoritats municipals i de totes les persones que vulguin donar-hi suport a la iniciativa Riu net

Dissabte 25 de maig

Jornada mediambiental / Torre Nova de Cal Pons

Jornada de divulgativa i científica sobre el Llobregat, des de diversos àmbits, ja sigui com aprofitament energètic com conèixer la qualitat de les seves aigües i del conjunt d’elements naturals que trobem en el seu recorregut per diverses poblacions.

Es tracta d’una jornada oberta a tothom que ajudi a conscienciar sobre la importància de l’aigua i del nostre riu Llobregat, un fet que sovint no està massa present en les activitats que es fan a la comarca.

Totes les activitats del programa De cara al riu son gratuïtes i estan obertes a tothom, per a les que no cal inscripció prèvia. Per totes elles es faran programes específics amb horaris i continguts concrets.

Amb el suport i participació de l’Ajuntament de Puig-reig i a la Diputació de Barcelona

Explore
Drag